En av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige

Det finns många könssjukdomar som är kvalificerade för titeln en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige, men en av de allra vanligaste är kondylom. Kondylom är mycket vanlig och är i grund och botten en könssjukdom som ger vårtor i underlivet och runt ändtarmsöppningen. Sjukdomen är inte dödlig på något sätt och man riskerar inte heller att bli steril, men den kan vara mycket jobbig. Läs om kondylom på http//kondylom.eu/.

Det symptom som uppstår om man blivit smittad med kondylom är vårtor. Dessa vårtor måste dock inte uppstå på länge. Man får de ofta inte tidigare än en månad efter smittotillfället, men det kan också ligga vilande i flera månader och till och med år. Vårtorna är oftast flikiga, eller runda och lite upphöjda. De har oftast färgen rosa, eller hudfärgad, men naturligtvis finns det undantag. Vårtornas placering varierar lite beroende på om man är man eller kvinna. Kvinnor kan få vårtor runt och i hela vaginan samt runt ändtarmsöppningen. Män får å andra sidan oftast endast vårtor strax under ollonet och under förhuden samt runt ändtarmsöppningen.

Vårtorna måste inte medföra några bekymmer alls, men skulle kunna resultera i klåda, blödningar och besvär vid samlag. Du kan alltså ha tur, eller otur när du får kondylom i och med att det kan påverka folk och yttra sig på olika sätt.

När det kommer till behandling, så finns det egentligen inget sätt att bli av med kondylom. Kondylom sprids med ett virus som heter HPV och virus finns det i många fall ingen bot mot. Kroppen måste alltså själv hantera viruset och bli av med det. Vad man kan göra om man har kondylom är å andra sidan att hantera symptomen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *